Nemzeti Tudósképző Akadémia

Magyarország mindig is bővelkedett tehetséges, kreatív gondolkodású emberekben. Ezt bizonyítja, hogy számos magyar származású Nobel-díjas kutatónk volt. A kiváló eredmények eléréséért azonban ma is tennünk kell. Egyre csökken a kutatók, a minőségi oktatók száma, nincs a tehetséges diákok számára vonzó életpálya modell.

A megoldást egy olyan tehetséggondozó iskolarendszer kiépítése jelentheti, ami korai szinten, már középiskolában felkarolja a tehetséges tanulókat és fejlődési lehetőséget kínál nekik.

Az új iskolarendszer Szegedi Tudós Akadémia néven 2012-ben indult, amikor a világhírű magyar tudós Szent-Györgyi Albert Nobel-díjának 75. évfordulóját ünnepelték Szegeden. Ekkor a megemlékezés sorozatra kilenc Nobel-díjas kutató látogatott el Szegedre.

A sikerből kiindulva 2013-ban létrehozták a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítványt, amelynek ma már célja minél szélesebb körben felfedezni a tehetséges diákokat és bevonni őket tehetséggondozó programokba, életpálya modellt kínálva.

2012 óta évente két alkalommal rendezik meg a „Nobel-díjasok és tehetséges diákok találkozó”-ját, amikor középiskolások és egyetemisták Nobel-díjas előadást és kutatók előadásait hallgatják meg.

2021 szeptemberétől a Nemzeti Tudósképző Akadémia új szintre került, mert az egyetemista hallgatók tehetséggondozása mellett beindította a Középiskolai Képzési Programot.

A gimnazisták képzése hat Országos Képzési Központban történik, amelyhez Területi Képzési Központok csatlakoznak. 2022. októbertől csatlakozott az Egri Dobó István Gimnázium a programhoz és Egri Területi Képzési Központként várja a környező középfokú intézmények csatlakozását. A központ koordinálását Dr. Veresné Kis Krisztina Szent-Györgyi Vezető Tanár végzi, akihez Szent-Györgyi Tanárok és Szent-Györgyi Diákok kapcsolódnak. A területi központokban tehetséggondozó programokon (laborgyakorlat, előadások, feladatmegoldás, külső helyszínek felkeresése pl. kórházlátogatás) vehetnek részt a diákok. A korszerű vizsgálatok elvégzéséhez az alapítvány modern felszereléseket biztosít. Az országos központok laborgyakorlatokat szerveznek és évente kétszer Szegeden konferencián vehetnek részt a diákok.

A program keretében 2022. november 11-13. között először vehettünk részt a „Nobel-díjasok és tehetséges diákok találkozója” konferencián Szegeden. A program kiemelt vendége volt Dr. Roska Botond, aki a látás helyreállításán dolgozik és jelenlegi kutatási eredményeit mutatta be. Kutatásának célja, hogy helyreállítsa a vak retinák színlátását, létrehozzon egy intelligens optogenetikai szemüveget, valamint megvizsgálja a ganglionsejtek pusztulásának mechanizmusát. A professzor úr mellett orvosi egyetemek jeles kutatói, a programban résztvevő egyetemi hallgatók tartottak előadást kutatási témáikról és azok eredményeiről. A középiskolás diákoknak lehetőségük volt kérdezni az előadások után, illetve kerekasztal beszélgetéseken részt venni. A tartalmas programok óriási motivációt jelentettek diákjaink számára a további fejlődésre.