Természettudományos Önképzőkör – TÖK

A Természettudományos Önképző Kör (TÖK) egy országos kezdeményezéshez csatlakozik. Az Önképzőköri Mozgalmat dr. Csörgő Tamás hívta életre 2011. januárjában, melyhez iskolánk is csatlakozott a 2011-2012-es tanévtől.

Az Önképzőköri Mozgalom célja a természettudományok népszerűsítése (nem titkoltan elsősorban a fizika) és a természettudományos gondolkodás fejlesztése. Színes programokkal, meghívott előadókkal, tanulmányi kirándulásokkal, műhelyfoglalkozások és kutatóintézetek látogatásával, tanár és diákelőadásokkal igyekszünk a diákok érdeklődését felkelteni.

A TÖK célja, hogy a természettudományok, így a fizika, a kémia, a biológia, a csillagászat és az informatika iránt érdeklődő tanulók betekintést kapjanak új tudományos eredményekbe, találkozzanak egyetemi tanárokkal, kutatókkal, akik a területük jeles képviselői. Az előadásokon elhangzott tudományos érdekességek kapcsán kedvet kapjanak az adott tudományterülethez, így egyengetve a tanulók tudományos pálya felé ívelő utukat. Az előadásokon az előadók megismertetik a tanulókkal egyetemeiket, kutatóintézeteiket, az ott folyó munkát. A kutatókkal való személyes beszélgetésekkel példaképeket, esetleg mentorokat kaphatnak a továbbtanulásukhoz.

Havonta egy, esetleg két programot szervezünk az önképző kör keretein belül. Programjainkat előre meghirdetjük, közzétesszük a közösségi média oldalain, valamint az iskolában is kiplakátoljuk. Az előadásokon iskolánk bármely tanulója részt vehet, akinek felkelti érdeklődését az előadás témája.

Berkes-Sinka Márta, TÖK patronáló tanár


a TÖK éves programja – 2023/2024

Svábhegyi Csillagvizsgáló: Kihelyezett csillagászati bemutató, előadás és távcsöves észlelés
Dr. Sükösd Csaba (c. egyetemi tanár, BME Nukleáris Technikai Intézet): BEVÁLLALOD? (Kockázat, sugárzás, biológiai hatások)
Dr. Dunai Dániel: Fúziós plazmafizika
Sliz-Balogh Judit ELTE Csillagászati Tanszék: Asztropolarimetriai méréseink a namíbiai sivatag csillagos egén
Horváth Gábor (ELTE TTK Fizikai Intézet): Miért csíkosak a zebrák? A zebracsíkok szerepének új magyarázata

TÖK előadások