DSD Vizsgaközpont

A 2022-2023-as tanévben már 6. éve szervezzük meg az Egri Dobó István Gimnáziumban a DSD német nyelvvizsgát. A DSD-vizsga (Deutsches Sprachdiplom = német nyelvi diploma) Németországban és Ausztriában a megbízható nyelvismeretet igazoló dokumentum, B2-C1 szinteken tehető le. A vizsga a diákok számára ingyenes, és Magyarországon akkreditálható külföldi nyelvvizsga. Ezt a nyelvvizsgát világ 65 országában szervezik meg, évente 65 ezer résztvevővel.

A DSD-program előkészítése már 2016-ban elkezdődött iskolánkban. 2016 novemberében írtuk meg pályázatunkat és kezdtük el felkészíteni az első évfolyamot, az akkori 10. osztályosokat, a vizsgákra. 2017. augusztus 30-án a Kultusministeriumkonferenz (a német államok oktatási minisztériumainak közös konferenciája) és a ZfA (Zentralstelle für das Auslandschulwesen = a külföldi iskolákat támogató központi hivatal) döntése alapján iskolánk felvételt nyert a DSD-iskolák körébe.

A pályázatot további három évre 2019 áprilisában újítottuk, illetve hosszabbítottuk meg.

A DSD II-nyelvvizsga a Deutsches Sprachdiplom II (német nyelvi diploma) rövidítése. Ez a nyelvvizsga egy kizárólag iskolai keretek között teljesíthető Ingyenes nyelvvizsgát takar, és a diákok saját iskolájukban, saját tanáraik előtt vizsgáznak.

A DSD nyelvvizsga részletes leírása ITT olvasható.

Az első vizsgákra 2017 decemberében és 2018 januárjában került sor, amelyre iskolánk 20 tanulója készült fel intenzív oktatás keretében. Az első vizsgázó évfolyam élménybeszámolója ITT olvasható.

Ebben az évben a 12. évfolyamból 9 tanuló készült fel a megmérettetésre Bátonyiné Muhi Borbála, Bujdosó Judit, Ferencné Major Klára és Nemcsikné Pinczés Györgyi tanárnők segítségével. A vizsgafelkészítést németországi lektorunk Frank Cöster tanár úr ADLK (Auslandsdienstlehrkräfte) is segíti.

Az írásbeli vizsgára 2022. november 22-én került sor. A szóbeli vizsga 2023. januárjában lesz.

Nagyon reméljük, hogy minél több diákunk tudja második idegen nyelvéből is megszerzi a C1 szintű tudást bizonyító nyelvvizsga-bizonyítványt a DSD-program segítségével.

Hogy miért érdemes a német nyelvet választani a Dobóban, ITT olvasható.