NTP-MTTD-20 pályázat

Projektzárás

Megmozdulnak a robotok – Az élményszerű programozás. A matematikai, a természettudományos és a digitális kompetenciák erősítése az Egri Dobó István Gimnáziumban

Októberben ért véget az Egri Dobó István Gimnázium NTP-MTTD-20 pályázatának megvalósítása, amelyen intézményünk 1 millió forintot nyert. A program célja a számítógép-programozás alapjainak megismertetése egy olyan környezetben, ahol robotokat programozva, játékosan, kreatívan élik meg a diákok ezeket a tevékenységeket.

A Robotika szakkört csütörtök délutánonként az informatika teremben tartottuk. A 2017-ben indult szakkör újabb tagokkal, hetedikes és kilencedikes diákokkal bővült, akik az év során sokat tanultak a többiektől.

A pályázat keretében beszereztünk LEGO EV3 Mindstorms robotkészleteket. Ezek tartalmazzák a Lego-építőelemeken kívül a vezérlő számítógépet, különböző méretű motorokat, távolság-, nyomás- és fényszenzorokat. A diákok nagy lelkesedéssel kezdtek hozzá a Lego-készletből a járművek építéséhez. A saját alkotásokat ezután a számítógépen készített programok segítségével sikerült megmozdítaniuk. Kicsiben próbáltuk modellezni az önvezető autók működését is.

A szakkör tagjai részt vettek az iskolai nyílt nap programjában, ahol az iskolánk iránt érdeklődő gyerekeknek mutatták be a robotokat és azok működését.

Az a rengeteg élmény, amely a gyerekeket a tevékenységük során éri, mindenképpen segít nekik abban, hogy elmélyedjenek egy olyan tudományban, amely hamarosan meghatározza a jövőnket.