2025. január 28-án, a Természettudományi Tehetséggondozó Műhely foglalkozásán, az Egertej Kft-nél tettünk látogatást diákjainkkal. A kedves fogadtatást, majd a védőruházat felvételét s egy kitöltendő tesztlap kézhezvételét követően először a tejátvételi terület munkafolyamatait tekinthettük át.
Láthattuk a tejszállító kamionokat, a tej tárolására szolgáló hatalmas silókat, illetve a tejátvételi laboratóriumot. Itt megismertük a nyerstej átvételére vonatkozó minőségi kritériumokat, sőt azt is bemutatták, hogyan történik a nyerstej mikotoxin és antibiotikum („gátlóanyag”) vizsgálata.
Az üzemben néhány termék (pl. joghurt, túró) gyártástechnológiájába is betekintést nyerhettünk. Megismerhettük a tárolótartályok, csőhálózatok számunkra áttekinthetetlen hálózata között megbúvó fölöző-homogénező, illetve pasztőröző gépek működését. Láthattuk a melegérlelőket, a túró készítésére alkalmas hatalmas kádakat, valamint a különféle termékek adagolására szolgáló gépeket.
Ezt követően a késztermék-laboratóriumot tekintettük meg, ahol folyamatos gyártásközi és késztermékvizsgálatokat végeznek. A diákjainknak lehetősége nyílt a tej, a kefir, a natúr joghurt és a tejföl savfokának meghatározására a Soxhlet-Henkel-féle titrimetriás módszerrel. Láthatták a butirométeres zsírtartalommérést, a szárazanyag-meghatározásra és idegenvíz-tartalom mérésére szolgáló eszközöket. Az üzem rendelkezik mikrobiológiai laboratóriummal is, ahol különféle higiéniai, gyártásközi és késztermékvizsgálatokat végeznek általános és szelektív táptalajok felhasználásával.
A látogatás végén következett az „érzékszervi vizsgálat”, melynek során a diákjaink ízesített tejtermékeket, tejkészítményeket (kakaó, különféle ízesítésű ivójoghurtok, krémjoghurtok stb.) kóstolhattak meg.
Hálásan köszönjük az Egertej Kft. vezetőségének és minden dolgozójának a lehetőséget, hogy támogatásukkal szélesíthettük diákjaink világról és közvetlen környezetükről szerzett tapasztalatait, ismereteit!